Biografia

Trumpetisti ja säveltäjä Martti Vesala (s.1981) edustaa suomalaisen jazzin nuorempaa sukupolvea. Hänet tunnetaan sekä lahjakkaana trumpetistina että taitavana säveltäjänä, sovittajana ja musiikkipedagogina.

Vesala valmistui Sibelius-Akatemian Nordic Master in Jazz –ohjelmasta Musiikin Maisteriksi vuonna 2011. Hän on opiskellut useiden huipputrumpetistien johdolla, joista mainittakoon Tim Hagans, Gerard Presencer, Laurie Frink sekä Peter Asplund. Trumpetistina Vesalaa ovat innoittaneet erityisesti Freddie Hubbard, Miles Davis sekä Woody Shaw.

Martti Vesala johtaa kahta helsinkiläistä jazzkvintettiä. Martti Vesala Soundpost Quintet koostuu nuorista suomalaisen jazzin huippunimistä. Vuonna 2011 perustetun kvintetin ohjelmisto on kokonaan Vesalan käsialaa. Yhtyeen tyylillisinä esikuvina ovat Miles Davisin 1960-luvun kvintetin dynaaminen groove, saman aikakauden kokeellinen yhdysvaltalainen jazz sekä Wayne Shorterin elegantti sävelkieli. Yhtyeen levyt julkaisee saksalainen jazziin erikoistunut Ozella Music –levy-yhtiö. Soundpost Quintetin debyyttialbumi “Helsinki Soundpost” julkaistiin 16.9.2016. Yhtyeen toinen albumi “Stars Aligned” julkaistaan 6.4.2018.

Nuoren sukupolven kotimaisiin luottonimiin suomalaisessa jazzissa kuuluva Maratone Quintet edustaa tämän hetken pohjoismaista jazzsoundia parhaimmillaan. Maratone Quintetin erityispiirre, trumpetista ja kitarasta muodostuva frontline tuo yhtyeen sovituksiin persoonallisen sävyn. Yhtyeen ohjelmisto on kokonaan sen jäsenten käsialaa. Kvintetti on hakenut musiikkinsa vaikutteita useilta arvostamiltaan artisteilta, muun muassa Dave Douglasilta ja Esbjörn Svensson Triolta. Maratone Quintet on julkaissut kaksi albumia: kehuttu debyytti Setting Out (2008), sekä Finding The Way (2012). Maratone Quintet on esiintynyt useiden kotimaisten festivaalien lisäksi muun muassa Norjan Lillehammerissa järjestetyllä Dølajazz -festivaalilla, sekä Viron Tudengijazz-festivaaleilla. Vuonna 2010 yhtye edusti Suomea kansainvälisen Getxo International Jazz Competition -jazzyhtyekilpailun finaalissa Espanjassa.

Martti Vesalan originaalisävellyksiä ovat esittäneet myös mm. UMO Jazz Orchestra, Klüver’s Big Band (Århus, Tanska), Kungliga Musikhögskolan Big Band (Tukholma) ja Jyväskylä Big Band. Hän on kolminkertainen Esko Linnanvalli Big Band –sävellyskilpailun finalisti: vuonna 2011 (sävellyksellään “Subconstellation”), vuonna 2013 (“Rhododendron”) ja 2015 (“Piper’s Park”).

Martti Vesala on myös kysytty freelancer-trumpetisti. Hän on esiintyy mm. yhtyeiden Njet Njet 9, Nicole Willis And The Soul Investigators ja Aiyekooto And The Afrobeat International kanssa, sekä projektikohtaisesti UMO Jazz Orchestran, Espoo Big Bandin, Vantaan Viihdeorkesterin, TUMO Orchestran ja Sibelius-Akatemian Alumni Big Bandin riveissä.

Arviot

“The spirit of Miles Davis’ ’60 quintet is recalled in a smart, creative set of originals by Finnish trumpeter Martti Vesala on ‘Helsinki Soundpost’.”
John Ephland, DownBeat October 2017

“Det finns mycket att gotta sig i här, massor av spel- glädje och välkomponerade låtar där musikerna får fram olika uttryck, såväl i soloinsatserna som i det dynamiska gruppspelet.”
Andreas Lagercrantz , LIRA 2/2017

”In diesem Idiom versucht sich die Band an einem Porträt der finnischen Hauptstadt, das überraschend vielfältig ausfält. Das liegt daran, dass das Soundpost Quintet nicht versucht, ein Klangmuseum zu errichten, sondern seine speziellen Klangvorstellungen mit Frische und Vitalität umsetzt.”
Rolf Thomas, JAZZTHETIK 9-10/2016

“Diese Idee nennt Vesala ,,kontrollierte Freiheit”, und diese ist nun auch mit seinem Quintett vortrefflich umgesetzt. Denn seine kollektiven improvisatorischen Kommunikationen machen neugierig darauf, Helsinki einmal selbst zu erleben. “
Olaf Maikopf, Jazzthing 09/2016

“[Vuoden 2010] talvi mielessään Vesala sävelsi kappaleen Lumi, joka päätyi vuonna 2016 julkaistulle Soundpost-levylle. Miten upea kappale. Ja miten upeasti kvintetti sen tulkitsi! Pope Puolitaipaleen jäinen huilu, Pynssin pakkaselta kilahtavat lautaset, ja Vesalan kimmeltävä trumpetti loivat eteeni maiseman, joka kohosi metafyysisiin mittoihin. Juho Kivivuoren tumma basso ja Haaviston piano viimeistelivät tunnelman.”
Katri Kallionpää, helsingin Sanomat 23.1.2017

“Nuoren jazztrumpetisti Martti Vesalan jo vuonna 2011 perustetun kvintetin debyyttilevy on vahva. Trumpetille ja tenorisaksofonille sävelletty puhtaan klassinen kvintettilevy hurmaa loppuun asti mietityllä tyylipuhtaudellaan.”
Jusa Hämäläinen, Karjalainen 28.9.2016

“Ilmassa oli sykettä, luovuutta ja lentoa”
Pentti Ronkanen, Keskisuomalainen 14.1.2017

“Vesalan viisikon ryhmädynamiikassa havaitsi alleviivaamatonta mutta soljuvaa tehoa ja taitoa. [–] sävellykset loivat vakaan ja tyylikkään pohjan kvintetin työskentelylle.”
Jyri Ojala, Karjalainen 22.1.2017

”Tuore ja freesi levykokonaisuus, joka antaa erilaisilla ulottuvuuksillaan oivan kuvan Vesalan taidoista niin soittajana kuin säveltäjänäkin.”
Osku Rajala, Jazzrytmit 30.9.2016

“Osaavuus ja tarvittaessa soolollinen taituruus on korvia hivelevää. [–] Vesalan ohella koko ryhmä osaa asiansa ja on samalla kertaa tiukka tai svengaavan irtonainen.”
Veli-Matti Henttonen, Salon Seudun Sanomat 23.10.2016

“[Martti Vesala] hahmottelee kynäelmissään pikemminkin äänikuvia kotikaupunkinsa mielenmaisemista, ilmapiiristä ja ihmisistä. Työssä tukee luottomiehistö. Saksofonisti-huilisti Petri ‘Pope’ Puolitaival, pianisti Joonas Haavisto, basisti Juho Kivivuori ja patteristi Ville Pynssi nappaavat kiinni liiderin ideoista ja kasvattavat aihelmat muotopuhtaaksi modernismiksi.”
Matti Komulainen, Turun Sanomat 28.9.2016

“Vesalan tavoitteena oli säveltää nimenomaan modernin jazzin klassiselle kvintetille ja hän onnistuu tavoitteessaan kirkkaasti.”
Jukka Piiroinen, Valon Kuvia –blogi 16.11.2016Viihdeorkesterin, TUMO Orchestran ja Sibelius-Akatemian Alumni Big Bandin riveissä.